Онлайн магазин за съвместими принтерни касети

Вход за клиент

Забравена парола?

Какво можете да направите, когато мастилената глава в принтера Ви е засъхнала?

10 2015
Какво можете да направите, когато мастилената глава в принтера Ви е засъхнала?

Закупили сте нова мастилена глава преди няколко седмици, но принтера Ви изхвърля само бели или откъслечни отпечатъци? Вероятно не сте използвали Вашият мастиленоструен принтер поради отпуск, болест или поради други причини за продължителен период от време? Проблемите с принтера, разбира се, не закъсняват! Причината за чисто белите или разпокъсани разпечатки е следствие от засъхнала мастилена глава в принтера Ви. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета, затова, какво може да направите, ако мастилената принтерна глава е засъхнала, а също и няколко трика, с които можете да избегнете за в бъдеще подобни неприятни ситуации. Собствениците на мастиленоструйни принтери са се сблъсквали с този дразнещ проблем, не само защото са принудени да се изръсят за нова касета, независимо, че в старата все още има мастило, но и не могат да принтират, преди да подменят вече засъхналата глава. Вместо да избързвате с покупката на нови консумативи за принтери, опитайте следните съвети, с които имате шанс да спасите принтерните си глави. 


1. Автоматично почистване през принтера

Повечето мастилено-струйни принтери разполагат със собствен софтуер, което позволява поддържането на устройството. Стартирайте програмата от компютъра си и обърнете внимание на раздела за почистване на дюзи или печатащата глава (за принтерите, които работят с мастилени касети). Тази опция се предлага от всички принтери със собствен софтуер. Ако пък сте собственик на принтер без подобна програма, то можете да настроите задачата за почистване на главата от контролния панел на вашия компютър. От опциите в менюто имате възможност да зададете да се извърши нормално или дълбоко почистване.

Преди да извършите ръчно почистване като алтернативна възможност да се справите с проблема, уверете се, че сте изчерпили всички възможни начини за автоматично почистване на принтера.

Ако след този вид почистване забележите, че качеството на разпечатката е подобрен, можете да зададете повторно почистване от софтуера след няколко часа. Имайте предвид обаче, че тези програми за почистване консумират много количество мастило. Автоматичният метод е полезно само ако Вашия принтер консуматив съдържа достатъчно мастило. В противен случай няма да останете доволен, ако след успешното почистване на главата, успеете да отпечатате само няколко листа, поради факта, че мастилото в главата е изчерпано от почистването. Ако със софтуерното почистване не постигнете успех , можете да опитате ръчно почистване.


2. Ръчно почистване на принтерната глава

Първата стъпка от ръчното почистване е да почистите дюзата на главата с влажна кърпа или кухненска хартия. Премахнете главата от принтера, намокрете кърпа без власинки и много внимателно почистете дюзите. Не забравяйте да използвате топла вода и в никакъв случай не използвайте почистващи препарати. След почистването подсушете главата, постовете я в принтера и пуснете тестова страница.

Ако и това не помогне, набавете си спирт от близката аптека, накиснете кърпа с обилно количество и поставете дюзата. Не пречи да оставите главата да престои за през нощта, така че дюзата на главата да е в пряк контакт с напоената кърпа.

На следващата сутрин тествайте касетата, като пуснете документ със изображение и текст, за да проличи ясно има ли ефект ръчното почистване или не.

 

3. Ръчно почистване с топла водна баня

Ако почистването от споменатите по-горе начини не дава положителен ефект, може да опитате почистване с топла вода. Имате две възможности:

 

Вариант 1

 

В найлонова водонепропусклива торбичка поставете мастилената глава, предварително увита в кърпа и изцяло я потопете с гореща вода от чешмата (около 60°C). Изчакайте около пет минути, след това извадете печатащата глава и тествайте дали този метод е бил успешен. Ако опита е безуспешен, значи е време за втората опция:


Вариант 2

 

Напълнете купичка с гореща вода (около 60°C) и постави главата. Този път в директен контакт с водата. След около минута би трябвало проблема да е решен. Пуснете отново тестова страница.

 
4. Професионални трикове за почистване на силно запушени мастилени глави

Ако никой от предишните съвети не доведе до успех, дюзата е очевидно запушена прекалено много. Но дори и тогава все още има два професионални съвета да се справим с неприятната ситуация.

Първият метод е ултразвукова баня. Това почиства почти всички силно засъхнали глави. Можете да си закупите ултразвуков апарат от магазините за електроника, с който да спасите скъпите принтерни консумативи и за в бъдеще.


Има и още един професионален метод за почистване на мастилената глава:

Със засмукваща помпа също можете да решите проблемните си засъхнали глави. Такива помпи също могат да се намерят на от някои електронни магазини.  И ако нищо не помага?

Ако никои от предложените методи не даде положителен резултат, единственото решение да продължите работата си с печатането е да си закупите нова мастилена глава. Най-подходящото решение откъм съотношение цена-качество е да си закупите съвместими мастилници, защото ако практиката да не използвате принтера си дълго време е честа, то не си струва да плащате за скъпите оригинални консумативи. За в бъдеще все пак обаче, дори и да нямате каквато и да е наложителна работа с принтера Ви, пускайте по едно-две копия на седмица, за да не позволявате неприятната ситуация да Ви сполети отново.

Назад към всички новини