Съвети

Как да изберем принтер?

 

За какво ще го използвате?

Това трябва да е първото нещо, което трябва да се има предвид, когато търсите лазерен принтер. Прекалено много пъти сме виждали наши клиенти, които използват лазерен принтер, който им е казано да купят от консултант-продавач с цел 100% да осъществи продажбата. В последствие клиентите разбират, че това не е принтера, който ще и бъде полезен. За да бъдат избегнати подобни недоразумения е необходимо да знаете какво най-често ще печатате и по този показател да търсите принтер, който отговаря на нуждите ви.

 

Колко човека ще го ползват?

Този въпрос е от особено значение при избора на принтер. Лазерните принтери обикновено са обособени в три категории:

  • Лична употреба:(1-2 потребители)Принтерите в тази категория обикновено са създадени да бъдат вързани само към един компютър. Те са компактни и обикновено се събират на домашно бюро, като тавата им за хартия е с малък капацитет, разполагат с малко памет и бавен процесор. Бавният процесор и ограничената памет е проблем при печатането на големи файлове. Това ги прави особено неподходящи за работа в мрежа. Скоростта на печат на принтерите в тази категория е от 4 до 12 страници в минута.
  • Работа в малка работна група:Принтерите в тази категория са създадени с цел да обслужват малка или средна по големина група то хора. Отделението им за хартия събира от 500 да 1000 листа. Процесорите им са по-бързи, което спомага за по-бързото отпечатване на първата страница и разполагат с повече памет, което позволява печатането на големи файлове. Друга особеност , която е много полезна е наличието на дуплекс, който позволява двустранен печат. При дадени модели тя е стандартна, а при други се предлага като опция. Скоростта на печат при тези принтери обикновено е от 15 до 25 страници в минута.
  • Работа в голяма работна група: Тази категория принтери е създадена с цел да бъде в услуга на голяма работна група от потребители. Тези принтери разполагат с няколко и големи по обем тави за различни размери хартия. Капацитета им е до 3000 листа хартия. Паметта им е голяма, а процесорите много по- бързи като позволяват едновременното принтиране на големи файлове от голям брой потребители. Скоростта им на печат е до 50 страници в минута.
 

Какъв обем от страници ще печатате?

Това е въпрос, който производителите на принтери наричат месечно натоварване. Лазерните принтери използват гумени ролки за предвижването на листа от тавата по пътя му до генериране на изображението, изпичането му и окончателното му излизане от принтера. С времето тези ролки се амортизират и трябва да бъдат сменени. Ако надвишавате месечното допустимо натоварване зададено от производителя има голяма вероятност основните му компоненти да се износят много по-бързо от нормалното и това да доведе до засядане на хартия и понижена продуктивност.

 

Цена на консуматива (тонер касетата)

Когато вече знаете от какъв принтер имате нужда е задължително да направите сравнение на консумативите на най-малко четири принтера с идентични спецификации.Често явление е принтера сам по себе си  да е на ниска цена, а консуматива, който ще се наложи да смените в последствие да е на цена близка до тази на самия принтер.

 

Свързаност

USB 2.0: Към момента всички нови принтери разполагат със USB (Universal Serial Bus) 2.0 порт.

Parallel port: Ако желаете да закупите принтер втора употреба има голяма вероятност той да разполага с паралелен порт, който трябва да имате в предвид в зависимост от хардуера на вашия компютър.

 

Резолюция?

Резолюцията е максималния брой точки (dots per inch DPI) за един инч (1 инч=2.54 см.), който е възможно да бъде принтиран, разположен хоризонтално и вертикално. Например, лазерен принтер с резолюция 600x600 dpi полага 600 точки хоризонтално и 600 точки вертикално на един квадратен инч. Следователно ако ви е необходим по-контрастен и детайлен печат за текст и изображения е необходимо да изберете принтер с по-висока резолюция.

Четирипасов или еднопасов цветен печат?

При цветните лазерни принтери съществуват две технологии на печат – еднопасов и четирипасов. Тази особеност трябва да се вземе в предвид при избора на цветен лазерен принтер.

  • При четирипасовия печат с добавянето на трите цвята лазерните принтери започват да печатат 4 пъти по-бавно. Това е факт, чиито първопричини са заложени в самата технология на печат. Първоначално разработената технология за цветен лазерен печат /а тя се използва и до днес/ не се различава принципно от тази на монохромния /черно-бял/ печат, която е създадена за отпечатване с един единствен цвят. Разликата е, че при цветния печат всички процеси се повтарят 4 пъти /по веднъж за всеки от основните цветове – циан, магента, жълт и черен на цветния модел CMYK.
  • При еднопасовиия цветен печат, се ползва нов електрофотографски процес, който осигурява по-надежден печат и по-голямо месечно натоварване. При него 4 барабана и 4 тонера (съответно за циан, магента, жълто и черно, са наредени вертикално и се зареждат от предния панел. По този начин хартията (до A4 размер) преминава покрай всеки от барабаните и независимо дали се отпечатва цветен или черно/бял документ, се постига скорост от 16 страници в минута.

Принтершоп.бг препоръчва да спрете избора си на цветен лазерен принтер, който ползва еднопасова технология на печат с оглед на по-високата скорост на печат, по-прецизното смесване на тонера за постигане на милиони цветове и поради факта, че когато принтирате чернобели документи, цветните барабани се изключват от процеса, което ги предпазва от ненужно изхабяване.