Какъв домашен принтер да си купя?

Какъв принтер е най-подходящ за домашна употреба?

Какъв принтер да си купя у дома?

Въпросът, с който клиентите най-често идват при нас е: „Искаме да си купим най-евтиния и най-качествен принтер, с възможно най-евтините консумативи. Кажете ни какъв принтер да си купим?“.

Отговорът на такъв въпрос може да бъде само един, и той е съвсем очевиден:

Ако съществуваше такъв „най-евтин и най-качествен принтер“, всички щяха на произвеждат само него и нямаше да има десетки фирми, произвеждащи стотици модели принтери.

Всеки модел принтер има своите преимущества и недостатъци. В едни условия „най-добър“ може да е един модел принтер, а в други – съвсем друг. Принтерът за употреба у дома или в малък офис е коренно различен от този, който обслужва многолюден офис на голяма фирма.

Най-добрият принтер за Вас е този, който е най-добре пригоден за вашите нужди. С други думи – ако печатате по 10 000 страници месечно предимно черно, за Вас ще е нужен един тип принтер, а ако печатате 100 – 200 страници месечно и искате да си отпечатате някоя-друга цветна снимка, за вас ще е нужен съвсем друг принтер.

Лазерен или мастиленоструен принтер?

Първото решение което трябва да вземете, е дали да си купите лазерен или мастиленоструен принтер. По този въпрос има доста легенди и заблуди, поради което си струва да се спрем на него по-подробно.

Широко разпространено е схващането, че лазерният принтер е по-скъп като първоначална цена, но печатането с него излиза по-евтино. Обратно, мастиленоструйният принтер е първоначално много евтин, но след това консумативите му могат да ви разорят.

Горните твърдения не са съвсем неверни, но не са и 100% верни! Вярно е, че лазерните принтери са съществено по-скъпи, но напоследък у нас има доста фирми, които предлагат рециклирани лазерни принтери втора ръка, които са на цени съвместими с мастиленоструйните принтери.

Напоследък и много фирми започнаха да произвеждат евтини лазерни принтери от нисък клас, които са само малко по-скъпи от мастиленоструйните. Нещо повече, някои фирми вече успяват да продават лазерни принтери (макар и монохромни) на цени, дори по-ниски от тези на някои мастиленоструйни. Така например лазерният Xerox Phaser 3020 можете да си купите на цена от само 157.99 лв, което е сума по-скоро характерна за мастиленоструйните принтери от нисък до среден клас.

От друга страна, при подходящ избор на мастиленоструен принтер, който може надеждно да се зарежда, копието отпечатано на мастиленоструен принтер може дори да излезе по-евтино от това при лазерния. С навлизането напоследък на мастиленоструйните принтери със системи за непрекъснато подаване на мастилото, проблемът със зареждането на мастиленоструйните принтери и сравнително високите цени на техните консумативи, изглежда решен.

Да не забравяме и че купувайки мастиленоструен принтер, Вие имате едно съществено преимущество: цветен печат на ниска цена.

Да припомним, че засега цветните лазерни принтери все още държат сравнително високи цени, а и тяхната поддръжка с консумативи все още е сравнително скъпа. Затова и закупуването на цветен лазерен принтер е оправдано по-скоро за фирми, чиято дейност е свързана с цветен печат (напр. рекламни агенции) или за фирми, за които разходите не са проблем (има ли изобщо такива фирми?).

Ето защо, когато говорим за закупуване на принтер за дома или малкия офис, мастиленоструйният принтер е сериозна конкуренция на лазерния и пренебрегването му би било грешка!

Мастиленоструйният принтер обаче има и свои недостатъци: някои от тях печатат осезаемо по-бавно от лазерните, а освен това главите им имат „навика“ да засъхват ако не ги ползвате дълго време. Това често създава проблеми на собствениците им.

Всъщност основният проблем на мастиленоструйните принтери е, че мастилото се „фиксира“ върху листа посредством най-обикновено засъхване. Затова, мастилата се произвеждат така, че да засъхват възможно най-бързо, така че листът да не се „размаже“ веднага щом излезе от принтера.

Проблемът се състои в това, че освен на листа, мастилата засъхват бързо и в самия принтер и неговите глави. Затова, ако дълго време не ползвате Вашия мастиленоструен принтер, много вероятно е мастилото в печатащите му глави да засъхне и той вече да не работи добре.

Затова, когато става дума за закупуване на домашен принтер или принтер за малък офис, нека обобщим:

Монохромен лазерен принтер би бил по-добър избор за вас у дома или в малкия офис, ако:

  • Печатате относително много (над 2000 страници на месец)
  • Нямате нужда от цветен печат
  • Скоростта на печат е от значение за работата ви

Ако не държите да имате възможност за цветен печат, монохромният (черно-бял) лазерен принтер е едно много ефективно решение. За разлика от мастиленоструйните принтери, лазерните не се нуждаят от специалното внимание, характерно за вечно засъхващите мастилни глави. Освен това, капацитетът на касетите им е относително голям (обикновено над 2500 копия), което прави проблемът с консумативите напълно контролируем.

Ето и две предложения:

Xerox Phaser 3020
Xerox Phaser 3020

С принтера Xerox Phaser 3020 можете да се сдобиете за около 160 лева – цена, напълно съпоставима с цените дори на евтините мастиленоструйни принтери.

Ако обаче предпочитате да имате на разположение не само принтер, но също копирна машина и скенер, то ще трябва да се обърнете към мултифункционално устройство от типа на Xerox WorkCentre 3025BI.

Xerox WorkCentre 3025BI
Xerox WorkCentre 3025BI

Цената на устройствата от типа на Xerox WorkCentre 3025BI е малко по-висока (около 270 лева), но пък домът или офисът Ви ще разполагат освен с принтер, също и със скенер и пълноценна копирна машина.

Цветен мастиленоструен принтер би бил по-добър избор за вас, ако:

  • Печатате относително малко (под 500 страници на месец)
  • Предпочитате да имате възможност за цветен печат
  • За вас скоростта на печат няма значение
  • Не си позволявате да не ползвате принтера със седмици или месеци

Обърнете внимание на последното изискване! Нека отново повторим, че за разлика от лазерните принтери, където фиксирането на изображението става чрез „изпичане“ на отпечатъка, при мастиленоструйните принтери фиксирането става чрез обикновено изсъхване на мастилото върху листа. Затова те се зареждат със специални, бързосъхнещи мастила, които обаче имат свойството да засъхват и на самата печатаща глава.

Добрата новина тук е, че недостатъкът със засъхването може лесно да се компенсира: достатъчно е да не забравяте да пускате поне една тестова страница седмично, дори и да нямате друга работа с принтера. Така мастилата ще се „раздвижат“ в печатащите глави и те няма да засъхват. Вижте страницата с нашите съвети за мастиленоструйния принтер за повече информация по въпроса.

Ето и две конкретни предложения които, по наше мнение, била били подходящо решение за евтино, но едновременно с това достатъчно надеждно решение за дома или малкия офис.

HP-DeskJet-2720e
HP-DeskJet-2720e на цена под 100 лева.

На цена от (символично) под 100 лева можете да се сдобиете с пълноценно цветно мултифункционално устройство (скенер, копир и принтер) на реномиран производител като Hewlett Packard, което да задоволи непосредствените Ви нужди от печат у дома. Често са налични и за устройства с нарушена цялост на опаковката (което надали е проблем) за още по-атрактивната цена от само 55 лева.

Отрицателната страна на устройствата от този клас е, че консумативите им практически не се поддават на многократно презареждане, а това в дългосрочен план може да се окаже проблем при поддръжката на устройството.

Този недостатък може лесно да се преодолее чрез устройство от малко по-висок клас, снабдено със система за непрекъснато подаване на мастилото (CISS). Ето и пример за такова устройство:

Canon PIXMA G2420
Canon PIXMA G2420

Макар цената, която ще платите за Canon PIXMA G2420 да е по-висока (около 320 лева в момента на публикацията), системата за непрекъснато подаване на мастилата (CISS) Ви позволява лесно да „доливате“ мастила в принтера, което в дългосрочен план със сигурност ще се окаже по-изгодното за Вас решение.

Ако решението Ви клони към мастиленоструйните принтери, още актуална информация за този тип принтери, заедно с още конкретни предложения и ориентировъчни цени, можете да прочетете в статиите ни „Мастиленоструен принтер с евтини консумативи?“ и „Най-добрите мастиленоструйни принтери за 2022„.

Вторият важен елемент, който трябва да имате предвид при избора си, е възможността за зареждане на консумативите му.

Може ли да се зарежда?

Няма две мнения: дали ще плащате по 2 или по 8 стотинки за отпечатана страница е от значение. Дори и най-богатите фирми по света вече правят икономии и зареждат консумативите си, а някои от тях спестяват по над 5 000 долара месечно ($60 000 годишно!) само от ползването на заредени на консумативи!

Ето защо, важно е преди да направите своя окончателен избор да се убедите, че принтерът който сте си харесали може да се зарежда.

Въпросът с чиповете. Малко история.

Преди близо 20 години някои от основните производители на принтери решиха да „заключат“ своите консумативи, като започнаха да им монтират електронни чипове.

Така снабдените с чипове мастилници и касети не позволяваха да бъдат зареждани. Естествено, производителите благовидно оправдаха решението си със „защита на своите клиенти от ползването на неоригинални продукти, които биха застрашили принтерите им“. Водачи в тази кампания бяха Epson, Lexmark и до някаква степен – Hewlett Packard и Canon.

Ефектът от тази кампания беше напълно предвидим – продажбите на Epson паднаха до невиждани дотогава нива, а моделите на Lexmark и HP, снабдени с чипове събираха прах по рафтовете.

Реакцията на пазара също беше недвусмислена: веднага се намериха фирми, които създадоха програматори за чиповете или просто започнаха да произвеждат и да продават евтини чипове.

Фирми като Epson и Lexmark обаче не се отказват лесно. Lexmark заведоха шумно дело срещу фирмата Static Control, произвеждаща smartek™ чипове за тонер-касетите за Lexmark, а Epson се опитаха да въведат клауза, отменяща гаранцията ако се ползват неоригинални консумативи.

И двете кампании напълно се провалиха.

Първа от големите фирми-производителки се осъзна Hewlett Packard. Прадип Джотуани, вицепрезидент на HP, на брифинг с пресата заяви:

  1. Lexmark направиха грешка със съдебния процес срещу Static Control.
  2. HP няма намерение да продължава по пътя на използването на чипове в консумативите си.
  3. На пазара трябва да има място за фирми, които зареждат и рециклират консумативи.
  4. Единствено клиентът е в правото си да реши дали да купува нови, рециклирани или заредени консумативи.
  5. HP съзнателно ще се стреми към това, консумативите на фирмата да се поддават на многократна употреба.

По подобен път тръгна и фирмата Canon.

За разлика от мъдрото решение на Hewlett Packard и Canon обаче, фирмите Epson и Lexmark поеха по обратния път. Под прикритието на „грижа за клиента“, те впрегнаха цялата си инженерна мисъл и, наред с чиповете, създадоха мастилници, чиято конструкция наистина стана сериозен проблем при зареждане. Epson създадоха касети, конструирани по начин, който не позволява надеждно зареждане след фабричното пломбиране, а Lexmark „измислиха“ нещо като електронен „бушон“, който „изгаря“ при първоначалното инсталиране на касетата и така я прави неизползваема повторно.

Накрая, добрата новина е, че с навлизането на принтери с така наречената система за непрекъснато подаване на мастилото (CISS), проблемът както с чиповете и с презареждането, поне при мастиленоструйните принтери, е на път да отпадне. За още информация по темата, не пропускайте да прочетете статията ни, посветена на мастиленоструйните принтери с евтини консумативи.

Желаем ви успешен избор!